Rotterdam Frikantour

Een weekend op Frikantour, we volgen de Maas naar haar eindpunt: Rotterdam.

Voordat wij onze OVsnack kaart incheckten haalden we nog even een frikandelbroodje van de AH To Go in Maastricht. We vroegen ons namelijk af, dat wanneer je een frikandel haalt op locatie A, deze anders smaakt op locatie B? Aangekomen bij Station Kapsalon toverden we de bladerdeeg unit uit onze tas en namen een eerste hap. Duidelijk onder de indruk van zijn nieuwe omgeving bleek hij zijn bladerdeegdeken minder snel van zich af te werpen, dit ten spijt van de op de loer liggende knaagvogels. Hiermee onze verwachtingen bevestigd.

Al snel vervolgen wij onze weg op een OV-snackfiets (perfect voor Frikantours!), richting centrum. Met Frans Duijts op de speakers in ons verblijf, werd er een stevige gerstbodem gelegd. De volgende dag zou de Frikantour immers van start gaan. Na het lanceren van bananen, schildpadden en paddestoelen werd de pole position door ons opgeëist voor de race der races..

De Frikantour.

Met een stralend zonnetje aan de frikanhemel stapten we op onze OV-snackfiets op zoek naar de pareltjes die Rotterdam voor ons in petto had deze mooie dag. Onze tourguide E. Nest begeleidde ons langs de vele kebabhuizen naar het bruine goud. De gerstbodem werd dan ook klaargestoomd voor een welverdiende goudbruine hap.
Al snel kwamen we uit bij Familie Schipper aan de Karel Doormanstraat (hoek Schouwburgplein).

De toestroom richting dit snackpaleis op wielen liet het water al door onze mond stromen. Dit moest wel een goede tent zijn! Hetgeen waar onze tourguide ons al op had voorbereid: "Super sweetie!". Terwijl we in de rij stonden merkten we op dat we geen frikanmunten in onze zak hadden. Geen probleem, want aan de overkant zat een muntmachine!
Bij terugkomst bestelde onze tourguide een broodje frikandel speciaal, die hij met lightspeed naar binnen werkte. Dit tot tevredenheid van de meneer aan het vet: "Heb je hem nu al weggewerkt?!".

Wij waren aan de beurt en bestelden twee frikandel speciaal, de snackbakker moest lachen dat er nog genoeg frikanlappen uit de muntmachine getrokken konden worden voor deze bestelling. Met uiterste concentratie werden de candles besneden en in het vet gedoopt. Na enkele minuten werden onze candles overgoten met een degelijke hoeveelheid saus en uitjes en aan ons overhandigd.

Al snel besloten we dat deze dellen niet zomaar weggeknaagd konden worden.. En daarmee werd besloten een extra dimensie toe te voegen aan het testen van deze units. We knagen onze staven normaal gesproken altijd op NAP, maar hoe zou een frikandel reageren wanneer deze naar grote hoogte wordt gebracht? Is de hogere luchtvochtigheidsgraad van invloed op de smaak? Heeft de Westerwind invloed op de gladheids-graad van de saus?
Vragen, vragen.. En dus lanceerde C. van Del de Frikanlift tot aan de skyline van Rotterdam.

Aangekomen op plaats van bestemming (XXL boven NAP), werd de stevige vork in de candle geprikt. De dichtheid van onze units viel ons direct op bij het prikken, een stevige lap! Terwijl we de vork richting onze dorstige knaagmachine hesen laaide de Westerwind op en liet hem zo naar binnen waaien! De vochtigheidsgraad zorgde voor verkoeling van ons enthousiasme en de uien werden door de wind van hun scherpe randje gladgestreken. De hoeveelheid saus zorgde er tevens voor dat iedere hap voorzien was van de volle smaak die een speciaal dient te hebben. Wat een genot! En zeker een aanrader voor eenieder die altijd op NAP knaagt! We beoordelen deze Freecandle dan ook met de volle vijf Freecandles!!

Nadat ons frikenergie level was opgeladen tot 180%, vervolgden we onze Frikantour naar een volgend knaagpaleis. Van Noord naar Zuid en van West naar Oost loodste de tourguide ons langs de vele parels die deze mooie havenstad heeft te bieden. Een greep uit onze documentatie:

Cafetaria Schieweg.

Daar we langs een aantal gesloten deuren tourden (volgende keer!), hadden we uiteindelijk beet bij Cafetaria Schieweg. Je raad het al; aan de Schieweg.
Terwijl uw redactie de buitenkant van dit paleis op de gevoelige plaat bakte, was onze razende tourguide al naar binnen gevlogen. Wat hadden we immers een honger! We volgden dan ook snel naar binnen en plaatsten een identieke bestelling: een frikandel speciaal en een blikje ice tea voor de dorst.

Binnen bleek dat we de enige klanten waren. Zo hadden we de zitplaatsen voor het uitkiezen in deze nette zaak. We namen plaats en vergaapten ons op enkele pareltjes die deze tent te bieden heeft. Wat dacht u bijvoorbeeld van een frietje kipkerrie?
Ook de menu's die beschikbaar zijn, geeft aan dat er voor ieder wat wils is hier.


Daar komt dan onze bestelling, de bakker van het goudbruin komt het zelfs tot aan ons tafeltje brengen op een net dienblad. Presentatie? Top! De candle heeft een mooie krokante huid en een kapsel van ietwat grof gesneden uien. Wanneer we de candle tot ons nemen, doen we dit dan ook met de juiste verdeling saus. Waaruit blijkt dat deze knaagstaaf prima weg te happen valt! Terwijl op de achtergrond een matras-expert op RTL tv ons voorziet van de nodige expertise, vegen we onze knaagmachine af. Ondanks dat we alleen in deze zaak waren, hing er een heerlijk frikansfeertje in dit paleisje!
We beoordelen deze candle met 3 Freecandles!

Met twee candles uit het vet gelicht, werd het tijd om terug te gaan naar Maastricht. Er werd afscheid genomen van onze mr. guide en de frikanfiets. En samen met de gezusters Goudbruijn en de gebroeders Schuimkraag, vervolgden wij onze reis naar huis. Er werd gegrapt en gepils, we kijken terug op Rotterdam, echt voor ieder wat wils! Aangekomen in de mooie stad aan de Maas, had het gerstenat ons alweer hongerig gemaakt voor een afsluiter van de dag. Waar anders dan aan de Maas, bij frituur Aw Brök, waar Marscha ze bakt als een baas!

Wij danken Rotterdam voor haar gastvrijheid en kijken uit naar ons volgende bezoek!

We horen graag van jullie waar onze volgende Frikantour heen moet gaan!? Vertel het ons in de comments!!

Keep hydrated en knaag ze goudbruin!

De redactie.