Review: Tuutsje vaan Teunsje

Laatst werd de redactie getipt, er schijnt iets speciaals te zijn in het Zuiden. Oké, het Zuiden, hoe Zuid is dat, China?

Aan de hand van de variatie van de candle die we moesten testen bezochten we snel een aantal vliegmaatschappijen voor tickets, maar dat bleek niet nodig te zijn. Gelukkig maar, want wie weet wat ze daar in candles stoppen.

Het bleek in Maastricht te zijn, vlakbij het station, de zaak heet Tuutsje vaan Teunsje. Een begrip zo hoorden we zo vlakbij de St.Servaasbrug. Dat hij bij de brug zit snappen we. Samen een candle delen bouwt ook bruggen tussen mensen spreekwoordelijk gezien dus dit gaf al een goed gevoel.

Onze frikanradar ging af toen we het bericht kregen over de 'Sjeng Jeng'.

Gelukkig hoefden we dus geen gat in de aarde te boren om in China te komen, maar gewoon de trein pakken naar Maastricht. We zijn er, paar minuutjes stiefelen en we staan bij Teun binnen. Een rustieke zaak met ook veel eigen recepten, vakwerk alom. Dat is iets wat toch wel bijzonder is, eigen sausjes, snacks, producten met een regionale naam, de menukaart in dialect en......de Sjeng Jeng.

"Sjeng'' is een begrip in Maastricht, een echte Maastrichtenaar is een Sjeng, dus een frikandel met Oosterse smaak is een Sjeng Jeng, een positieve twist op de normale frikandel. Wat zit daar dan in of op? We bestelden er twee, en de candle werd ingesneden en gebakken, er ging satesaus in, taugé, en net zoals die chef van Salt Bae strooide Teun er gebakken uitjes overheen. Damn, we hadden dat in een slomo video moeten opnemen maar helaas..

Voor op de stoep was het redelijk druk toen we onze Sjeng Jeng's kregen, dus zochten we een rustig plekje op, om een Sjeng Zen moment te hebben en te testen. Langs de Maas vonden we een plekje in het park waar alle vier de elementen samen komen, aarde, water, lucht en een Sjeng Jeng. De zak van de bestelling was van papier, redelijk eco, prima. Alles netjes verpakt, een cola en een Fanta erbij, met een plastic rietje. Maar ja een kartonnen rietje werkt natuurlijk niet.

De Sjeng Jeng: een goed gekruide candle met zoals gezegd taugé , wat een verassende bite is, de satésaus was een beetje waterig onderin het bakje maar dat snappen we als het verse waar een beetje uitdampt in een papieren zakje. De uitjes waren goed knapperig, een beetje sambal zou misschien niet misstaan. Kortom, met je ogen dicht, een briesje aan de Maas, Oosterse sferen alom.
Wij geven Tuutsje vaan Teunsje 4 van de 5 candle sterren. Waar die die vijfde ster dan aan voldoet is geen slecht iets, misschien als totale verassing een klein bakje atjar en sambal erbij.

Top!