Review: Broodje Bram, Lichtenvoorde

De redactie van Freecandle trok er weer eens op uit, in een vrijwel onbekend gebied, de Achterhoek.. We kennen de verhalen en geruchten, een mooi volk met eigen waardes en normen, die zich niet te veel bemoeien met de rest van Nederland. Eigen tradities en accent.


Zou zich dit vertalen in een Achterhoekse ervaring met een Freecandle? Na een treinreis van bijna vier uur gingen we dat met eigen ogen ervaren. Een grote stad is makkelijk, maar wij zoeken de kleine parels in de frituurwereld. De lokale kleine frituren waar iedereen elkaar kent, geen massa consumptie voor toeristen, geen bullshit.

De trein bracht ons na een paar keer overstappen in Den Bosch, Arnhem en Zutphen in Lichtenvoorde. The holy ground van de Zwarte Cross. Waar men geniet van het echte leven, rauw en onverschrokken. We namen de bus vanaf het station, een kleine tien minuten verder stonden we in de buurt bij de markt.

En jawel, er kwam een persoon voorbij op een crossmotor, alvast oefenen voor de 2019 editie. Tot onze schrik liepen we een straatje in en wat zagen we?! Een knaagautomaat die stil stond sinds 1979! Dit was schokkend, dat kun je de bezoekers van de Zwarte Cross niet aandoen! Of knagen ze alles op het festival terrein zelf? Voor ons een vraag..

Eenmaal om de hoek stonden we oog in oog met Broodje Bram, een mooie frituur, met de schrik in de benen namen we plaats. Deze frituur wordt gerund door Chinezen, vriendelijke lui, die niet met de kaak naar rechts praten zoals de locals. We bestelden twee freecandles speciaal en namen plaats.
Tijdens het wachten waren er 4 van de 6 klanten die ook een Freecandle bestelden, damn dit moet de parel in Lichtenvoorde zijn!! Tevreden gingen de Achterhoekers naar buiten met hun bestelling, en toen was onze bestelling klaar..! Ok, dit zijn we niet gewend. Een candle in een bakje en een apart bakje saus ernaast met mayo, curry en uitjes. Je moet het hem dus zelf speciaal maken. Boven de rivieren komen we dit tafereel wel vaker tegen helaas.
De Freecandle zelf was heerlijk, kruidig, een goed jasje, gewoon goed zoals het hoort. En het heeft ergens ook wel wat dat je hem zelf speciaal kunt maken. Respect voor elke uithoek in het land, met name de Achterhoek!

We beoordelen Broodje Bram met 4 candles.