Frikantour: Heerlen en Klimmen Ransdaal

De laatste frikantour was een succes voor de meeste testers, alleen voor één tester niet, in de grensstreek bij België. Deze frikantester komt van oorsprong uit de Zuidelijke mijnstreek. Een gebied met veel historie, de mijnen, de glorie tijden en uiteindelijk de sluiting van de Frikanmijnen. De tunnels werden gesloten, en de frikanschoorstenen gesloopt. Dat was een cultuur die zich ondergronds afspeelde, maar hoe is de hedendaagse cultuur in Heerlen bovengronds?
De redactie ging op onderzoek uit..

Ok. Aangekomen op Heerlen Centraal sta je met beide voeten in het Knaagkwartier, de bouwput in-op-rond eigenlijk het hele station. Ze vullen daar elke ruimte op die je kunt zien, maar er zijn ook beslissingen genomen door de architect wat ons goede moed geeft.

Een jarenlang bouwproject met een liefde voor een holle vorm. Duidelijk. Die leegte moet gevuld worden. Maar eerst even door naar Heerlen-Kissel om een frikanwand te maken met een knaagvogel en een classic Urbanus strip character erbij. Urbanus en knaagvogels komen niet uit Heerlen, maar dat maakt niks uit.
Allemaal import waar we van genieten.

Bij aankomst staat er een voetbalmeneer te schreeuwen in blote bast en iets met een voetbal te doen, een echt FIFA talent, Freecandle Identified Fried Addition.  Een local hoorden we later, hij herkende de knaagvogel aka zeekneeuw dus hij is tof. De sneksters stemden tevreden toe.

Huppertz
De leegte die we zagen op Heerlen Centraal ging gevuld worden, we belanden als eerst bij Huppertz. Direct naast het station. Veel knagers zullen lachen om het logo omdat deze op de Golden Arches lijkt van een keten die we allemaal kennen. Maar deze frituur staat hier al sinds al de eerdere verbouwingen die Heerlen heeft gekend en voordat het Knaagkwartier überhaupt af is.

Bij binnenkomst valt er iets op, een scharrel frikandel aka scharreldel. De zaak steunt ook wakkerdier, helemaal goed (denken we). We plaatsen de bestelling en worden verzocht om plaats te nemen, na enkele minuten zijn ze daar, twee candles. En ze zijn goed, een iets grovere structuur en een cola met een rietje.

We verlaten dit knaagpaleis met een beoordeling van 3 Freecandles. Prima.

"Het logo lijkt op de Golden Arches van een keten die we allemaal kennen."


Smulbar
Vervolgens gaan we dieper het centrum in en dan loop je meteen tegen de Smulbar aan, op de markt.
We kunnen maar twee zaken mededelen:

  1. Boze knaagmeneer
  2. Koude candles van een bakplaat

En daarmee beoordelen we deze zaak met 1 Freecandle, de vriendelijke mevrouw ten spijt. Een dieptepunt.


Pee Wee
De tocht naar kwaliteit gaat verder, je moet door. Dan komen we in de Honigmanstraat aan bij Pee Wee, een classic knaagtoko die veel Heerlenaren kennen, de ontvangst is heel vriendelijk, de bestelling wordt geplaatst en we nemen plaats, naast een frikanbloem die staat te genieten op het tafeltje. Na een paar minuutjes zijn ze al klaar.

Kijk, dit zijn mensen die het snappen, het is gewoon een goede kruidige candle, met een zaagvorkje zoals het hoort. En dan niet zo'n slap vorkje dat afbreekt wanneer je aan het snijden bent, dat kan echt niet anno 2018.

Als je goede candles bakt, hoort daar een goeie vork bij. Geen discussie.

We beoordelen Pee Wee met 4 Freecandles!

Happy Frites Klimmen-Ransdaal

En toen lieve knagertjes, werd het tijd om onze reis te vervolgen richting station Klimmen-Ransdaal! Iets waar we sinds jaar en dag naar uit hebben gekeken. Wandelschoenen werden ingevet en wandelstokken voorzien van een vers likje verf. De reis beloofde namelijk een pittige (!) te worden. We checkten in bij het Knaagkwartier en zo ging the fellowship of the candle op weg. Wat zouden we aantreffen?
Iets voor vier meerden we aan in Klimmen-Ransdaal. Precies op tijd voor de opening dus! Echter willen we nooit als eerste voet zetten in een knaagpaleis, zodat de vettige dampen vast de ruimte kunnen vullen en het vet op temperatuur is. Zo genoten we nog even van het uitzicht en zagen we warempel een Knaagvalk overvliegen! Blijkbaar was het ook in Valkenburg voedertijd..
Tijd voor ons om voet te zetten binnen dit knaagkasteel aan het spoor. Dit voormalige spoorwegstation (1912) is sinds 2012 betrokken door de ridders van Happy Frites.

In de aankomsthal aangekomen zagen we een mooie vitrine, waarna we onze weg vervolgden richting de wachthal. Hier een mooie bar en enkele tafels. Maar we volgden onze neus die een haardvuur had opgepikt. Met die vrieskou konden we dat wel gebruiken! En dus namen we plaats aan de riddertafel dicht bij het vuur. We rolden de frikansjaal uit als een tafelloper en positioneerden onze schildzak op tafel, een uiting van de Bruine Knaagorde. Dat de gastheer van huize Happy Frites van adel was, bleek wel toen deze met zwart fluwelen handschoentjes aan tafel verscheen. Zeer professioneel. We bestelden twee glazen La Corne triple terwijl we op ons gemak de Knaagbijbel doorbladerden.

Maar goed dat deze glazen in een houder zaten want ze smolten direct langs het haardvuur! Zo werden de knaagridders langzaam knaagvikingen en alarmeerden we de gastheer met onze drankhoorn. We waren klaar om onze bestelling te plaatsen! De duodel delen? Dat is voor watjes! Na al 4 candles te hebben getest deze Winterse Dag brak de laatste strijd aan. "Doe ons maar de Quattrodel meneer!"

Trots stemde de gastheer in en de keuken kon gaan warmdraaien voor een serieuze bestelling.

"De knaagridders werden langzaam knaagvikingen.."

Nadat we onze keel goed hadden gesmeerd met toverdrank en het slaken van enkele oorlogskreten verscheen daar onze bestelling. Met uiterste precisie werd de knaagplank gepositioneerd alsof er diamanten oplagen. En damn! Het waren diamanten! Maar dan met chili vlokken en Belgische oorlogsaus en andere geheime ingrediënten die de Ridders van Happy Frites al eeuwen gebruiken volgens lokale traditie.
We willen het niet eens weten, want deze units vallen niet na te maken zoals je ze bij Happy Frites krijgt, laat staan voor deze prijs. Zelfs boze knaagmeneer zou hier vrolijk van worden. Wauw.

Een uitzonderlijke beoordeling volgt dan ook; we re-ridderen de Ridders van Happy Frites in de Orde van Golden Freecandle, de hoogste onderscheiding!!