Freecandle en de gezonken review.

Het Ibiza van het Noorden. Geen vorkjes maar Lepelaars. Zeeblaffers en een Potvis lul. Texel bij vloed en Texxl bij eb. Gekapskei.. gekaspkei.. gekragerei.. gekapsepekei.. gekakske.. gekastpij.. GEZONKEN reviews en piraten. Lukt het ons de review boven water te halen?


Geschiedenisboeken vertellen ons dat er jaren geleden, toen Texel nog geen eiland was, ene kapitein D. de Meeuw een kostbare lading is verloren voor de kust. Wat deze lading precies was heeft hij nooit willen vertellen. Maar de geruchten gaan dat het een hele bijzondere review zou zijn. Ligt deze begraven ergens op het strand? Of zou er een knaagpiraat mee vandoor zijn gegaan? Voordat we voet op Texel zetten slaan we eerst de nodige survival attributen in bij de Knagathlon. Stel je voor dat onze boot leeg zou lopen, dan moet je hem wel op kunnen pompen! Ook een mobiele kook unit mag niet ontbreken om een pannetje olie te kunnen verhitten in het geval we niks te knagen vinden..


Teso Den Helder - Texel

We vervolgen onze weg over de Knaag2 richting Noorden. Het land wordt platter bij iedere kilometer die we rijden en onze honger steeds groter. Eindelijk aangekomen in Den Helder rijden we de boot in en spoeden we ons naar het buffet voor een knaagbrood. De sfeer van de eetzaal neigt een beetje naar zo'n oud ziekenhuis met dito geur. Het broodje smaakt dan ook niet veel beter. Een AH To Go zou niet misstaan voordat je de boot instapt. Misschien dat we iets te laat aan boord kwamen deze avond. Maar wanneer iets niet meer vers is dan voer je het gewoon aan de kneeuwen die meezeilen met de boot.

1 Freecandle.

Gelukkig komt er snel land in zicht en krijgen we het verzoek van de omroepmatroos ons naar de auto te begeven. De kneeuwen zeilen af naar Texo 2 op zoek naar meer frikanbrood.

Image

Aangemeerd op Texel spoeden we ons naar een duin alwaar we onze tent opzetten. Bij de laatste streep zon slaan we de haringen in het zand. We bestuderen nog even snel de landkaart opzoek naar aanwijzingen voor morgen. Waar zijn de knaaghutten? Waar heeft Kapitein de Meeuw zijn schat begraven?

We worden wakker van vreemde geluiden om ons heen. Hebben we buren? Voorzichtig trek ik aan de rits en steek ik de frikanradar naar buiten. Wat gaan we aantreffen?

Struikgeritsel volgt.. We zien nog net een paar veren de bosjes induiken. Zitten er hier indianen? Of is het een inheemse knaagvogel? We besluiten voet buiten de tent te zetten want wij zijn niet de enige die hun tent willen verlaten. Het knaagbrood van gisteravond heeft de rits al in zijn handen..! Wanneer we ons begeven naar het schijthok zijn we plots omringd door knaagstampertjes en knaagzanten. Hebben zij ons wakker gehouden vannacht?


Image

Wilma - De Cocksdorp

Met een ontspannen rits en lege maag besluiten we dat het tijd is om dieper het eiland in te trekken. We volgen één van de weinige wegen richting De Cocksdorp, met c-o-c-k. Hier zullen ze vast wel een knaagstaaf hebben. Aangekomen in het duindorp glippen we eerst even een knaagvogelspotterszaak binnen. Helaas zijn net alle expedities vertrokken waardoor we we zelf maar opzoek moeten gaan. Met het handboek van Frik moet dat vast goedkomen! Terwijl we verder het dorp in wandelen zien we een roedel kneeuwen in de lucht cirkelen boven een plein. En waar kneeuwen zijn, is voedsel.. Maar liefst twee zaken op aanraakafstand val elkaar!
Één mobiele hut en een stenen zaak. We besluiten voor de stenen zaak te gaan.
Wilma heet ons welkom en we wanen ons in een soort voetbal kantine, maar dan zonder zweetlucht. Een nette zaak waar je zo de pannen in kunt kijken. Daar houden we van! We bestellen een portie friet, een bb en uiteraard een staaf speciaal.

"Als een soort helmgras ligt de saus nu tegen de dijk aan"

De bestelling komt in van die biologisch afbreekbare kano's, goed voor het milieu! Een stevige knaagvork en onze bestelling ziet er fris gebakken uit! Helaas moeten we constateren dat ze het mes niet konden vinden om ons bruine dijkje in te snijden. Maar ik kan me voorstellen dat ze dat hier gevaarlijk vinden.. Als een soort helmgras ligt de saus nu tegen de dijk aan. Gelukkig is de smaak helemaal prima!

4 Freecandles.

Terwijl ons knaagvoer zakt en we enkele zeehondkreten opboeren pikt onze frikanradar plots een signaal op.. We staan gelijk paraat en proberen het signaal te lokaliseren. Een sterke afwijking naar het Noordelijkste puntje van het eiland! Wat bevindt zich achter de duinen? We hebben verhalen gehoord over de woeste zee. Frik heeft ons gewaarschuwd zoals Mufasa Simba waarschuwde. "Ga er niet heen..!"

To be continued..