Eindhoven Frikantour

Na onze Frikantour door Rotterdam vroegen wij jullie welke stad moest volgen. Luke da Duke, professioneel Broodje Frikandel knager, wist ons te lokken naar Eindhoven:

Het is alweer een aantal dagen geleden dat we huiswaarts keerden van onze Frikantour door Eindhoven. U begrijpt, kijkend naar het groene blad met Knaagpaleizen, dat we even bij moesten komen.
Menig record werd gevestigd, tegenvallers, parels en zweetdruppels. Maar we hebben er ons doorheen weten te knagen!
Onze Frikantour richting Eindhoven startte op een zonnige woensdagochtend. Met een gezonde drang naar de geur van frituur, was ik er binnen een uur!

Luke stond me al op te wachten achter de poorten van het station. Wanneer de poorten van de stad zich openden ontvouwde zich een knaagtoneel met vele onbekende paleizen. Waar zou dit avontuur mij brengen? De klok sloeg bijna 12 en hiermee zouden de deuren naar het goudbruine geluk geopend worden. Tijd om te starten dus! Stadsbus? Nee, er werd traditioneel een fiets gehuurd zoals een Frikantour hoort te zijn.

't Hofke
Dankzij de geweldige voorbereiding van Luke fietsten we onze neus achterna richting de eerste testlocatie van onze Frikantour; 't Hofke. Gelegen in Tongelre aan de Tongelresestraat met uitzicht op een prachtig hosti-knaagpaleis (St. Martinuskerk, red), waren wij als eerste ter plaatse. De deuren werden namelijk net geopend en de geur van vers vet deden onze buik rammelen. Terwijl het terras nog een laatste check kreeg, plaatsten wij binnen onze bestelling. Deze werd vriendelijk ontvangen en na het checken van het interieur nemen wij buiten plaats op het terras. De Frikantour lijst werd erbij gehaald en er werden herinneringen opgehaald van het Fotolog-tijdperk.
Daar we amper onze eerste woorden hadden gewisseld verschenen er twee units op onze tafel, wauw! 't Hofke greep de denkbeeldige tegenstander gelijk bij de strot en gaat gelijk voor goudbruin! Sausverdeling, uitjes, candle, alles super! We beoordelen deze Freecandle Special met 5! Candles!

Cafetaria Stratum

Nadat we op onze frikanfiets weer enkele kilometers hadden afgelegd meerden we uitgedroogd aan bij Cafetaria Stratum. Wat was het bloedje heet! Ondanks dat we onderweg al een Brabants biertje hadden weggetikt waren we blij dat er hier een uitgebreid nat aanbod in de vitrine stond.
Uiteraard werden er ook twee speciaal besteld. Want op een matig gevulde maag kun je niet varen, toch?
Met uiterste precisie werd de bestelling bij ons aan tafel gebracht in de verder lege toko. Het was natuurlijk ook nog vroeg, of iedereen in Stratum lag met z'n poten in het water.. Service dus prima, maar de candle? Helaas overgoten met uiensnippers, een fout die vaak wordt gemaakt. Meer is niet altijd beter.. De candle wat pittiger van smaak, verder prima gebakken.
We beoordelen dit knaagpaleis met 3 Candles!

Cafetaria Welkom

Alsof we met Doc en McFly in Gestel zijn gefietst komen we aan bij het volgende paleis. De. banner. aan. de. lantaarnpaal. blikt. terug. op. vervlogen. tijden. Maar binnen wacht ons een warm welkom. Überhaupt scoort deze zaak al punten voor de mooiste naam van een cafetaria deze dag. Dat kan toch niet misgaan?

We plaatsen de logische bestelling en nemen plaats op het ruime terras. Terwijl we proeven aan de vergezichten van Gestel slaan steken we de prachtige flyer in onze zak, mooi souveniertje!
De vriendelijke eigenaresse schuift ons een schaal candles voor de neus en het inspecteren kan weer beginnen!

Een knapperige staaf met een strooihandje uitjes, deze zijn vers maar lijken uit een zak te komen. Sausverdeling prima! Maar de candle ontdoet zich van zijn jasje alsof ook hem de hitte teveel wordt. Kwestie van iets minder lang bakken..

We beoordelen deze candle met 3 Freecandles!

Cafetaria Mediteraño

Van Gestel naar Strijp, hopelijk zijn de Candles hier wel rijp! Onderweg naar daar waar het licht gemaakt werd meren we aan bij Cafetaria Mediteraño. Op de rand van Strijp S, gelegen onder de uitlaatgassen van bovenliggend viaduct stappen we naar binnen.
Wederom zijn we de enige klanten en twijfel ik even of ik nog een speciaal aankan. Luke haalt me over en we nemen plaats op het terras voor de deur. Ruimte genoeg en veel om te zien, daar houden we van! Al had een Airfryer XXL van Philips de lucht wel een beetje kunnen filteren natuurlijk. Wie weet zorgt het voor een extra bite!

Het is logisch dat je natuurlijk al snel wat kritischer kijkt naar je candle als je er al drie op hebt. En de eerste indruk is dan ook 'mwah'. We vinden het leuk dat hij in een zwart bakje wordt geserveerd, maar als je het dan luxe aanpakt, moet dit ook 100%. Wanneer de vork halverwege overbreekt hadden we eigenlijk al moeten stoppen. We probeerden de smaak nog weg te spoelen met een lekker wit pintje van Brouwerij het Veem, maar zelfs dat mocht niet baten. Wellicht hadden ze hun dag niet of lag het aan de hitte.
We beoordelen deze zaak met 1 Freecandle.

De Willem

Terwijl we met open mond (smaakventilatie) langs het Philips Stadion fietsen komen we langzaam aan het eind van onze Frikantour. Jawel dames en heren, knaagliefhebbers, stavenwarriors. Jullie zagen het al in de header van dit verslag, we zetten koers richting de Willem! 100% score voor de netheid, beleefdheid en service van deze zaak, maar dat is meestal wanneer er een Willem bij betrokken is!

Uitgeput nemen we plaats op de zitjes aan het raam en proberen we de eerste uienpufjes binnenboord te houden. Onze candles worden overhandigd en voldaan beginnen we te knagen. Goed van smaak, mooie uiverdeling. Daar ze hier graag pronken met hun kampioenselftal, moet hun candle vandaag helaas met de tweede plaats genoegen nemen, qua smaak was 't Hofke nét iets beter. Dat we met ons vorkje door het bakje heen prikten nemen we voor lief. Wanneer je een wedstrijd van PSV bezoekt, raden we deze zaak zeker bij je aan!

We beoordelen de Willem met 4 Freecandles!

Wij danken Luke voor zijn enorme gastvrijheid in zijn stad! Volg hem op instagram @frituur_cultuur!

Vind je dat we jouw stad ook op de kaart moeten zetten? Laat een reactie achter en tag al je medeknagers!