Frikandellus Botanicus.

Foodies, bloggers, foodie bloggers. Mensen die zich koppelen aan de nieuwste hypes. Wij staan steviger in de schoenen en gaan niet voor recepten met knotjes en baardjes. De kern. En wat is de kern?


Dordrecht, dat is de kern. We kennen het schuurtje niet waar de mothersnack is uitgevonden maar het jaartal was 1954, het jaar dat Gerrit de Vries gehaktballen maakte en deze ronde delicatessen verkocht.

En zoals Nederland nu hedendaagsch uit veel regeltjes samenhangt, was dat toen ook al zo. Er was een wijziging in de horecawet.. De vorm van een platte gehaktbal was geen winner.. Gerrit kwam met een ronde versie, ingefluisterd door een Duitse Fraulein, de 'Frikadelle' was al daar. Hoe en wat weten we ook niet maar dat maakt niet uit.

Het gaat ons om Dordrecht en even voor de historie freaks hier, 5 jaar daarna is het recept door Beckers uit Deurne 'Perfect " gemaakt. Met een idee van AMERIKAANSE hotdogs. Prima met hotdogs, maar die komen nog steeds uit NL omdat we op een boot dat land en zeker New Breukelen hebben verzonnen. De gemiddelde Amerikaan is er trots op.

Deze feiten komen van een ontdekking die we in november 2018 hebben gedaan. We werden gemaild door een anonieme bron met originele prenten van Botanische tuinen, waaronder deze uit 1958 van de historie van de frikanplant en de riolering in Dordrecht, wat 2 jaar later uitgevoerd werd.